דלג לתפריט הראשי (מקש קיצור n) דלג לתוכן הדף (מקש קיצור s) דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2)

מה אסור לאכול בהריון

הנחיות לתזונה נבונה לנשים הרות

* ההנחיות המפורטות להלן לא מחליפות ייעוץ תזונתי פרטני

תזונה נבונה ומאוזנת היא הבסיס לחיים בריאים, והיא חשובה במיוחד בתקופת ההיריון בשל ההתפתחות המואצת של העובר ברחם. עלייה נאותה ומידתית במשקל וכן צריכת תזונה מגוונת ומזינה חשובים לבריאות האישה והעובר ומפחיתים סיכונים לסיבוכים.
כללים חשובים בתזונה במהלך ההיריון:

צריכת מזון מגוון מכל קבוצות המזון.
•    מזונות עשירים בחלבון: ביצים, קטניות, דגים, בשר הודו, בשר בקר רזה, עוף, חלב ומוצרי חלב כגון יוגורט, לבן וגבינות עד 5% שומן.
•    דגנים: רצוי לצרוך דגנים מלאים העשירים בסיבים תזונתיים וכן בוויטמינים ומינרלים. לדוגמא: לחם מדגן מלא, בורגול, קוסקוס מלא, פסטה מחיטה מלאה, קינואה וכדומה.
•    ירקות ופירות: מומלץ לצרוך ביום לפחות ארבע מנות ירקות מצבעים שונים ושתיים עד ארבע מנות פירות מצבעים שונים.
•    שומן: יש להעדיף מזונות עשירים בחומצות שומן בלתי רוויות כגון אבוקדו, זיתים, טחינה, שמן זית, שמן קנולה, אגוזים וזרעים ללא מלח.
ארוחות מסודרות. מומלץ לאכול שלוש ארוחות עיקריות ושתיים עד שלוש ארוחות ביניים בפער של כשלוש עד ארבע שעות ביניהן. צריכת ארוחות מסודרות יכולה לסייע בהקלה על בחילות.
יש להמעיט בצריכת מוצרים המכילים קפאין כגון קפה, תה, קוקה-קולה וקקאו, ולהגביל צריכה של שוקולד.
מומלץ להמעיט באכילת ממתקים, חטיפים ומשקאות ממותקים, גם כאשר האישה במשקל תקין.
במהלך ההיריון מומלץ להמעיט בשימוש בממתיקים מלאכותיים המצויים לרוב במוצרים ובמשקאות "דיאט".
יש להקפיד על צריכה מספקת של סידן, מרכיב חשוב בבניית העצמות של העובר המתפתח. על המזונות העשירים בסידן נמנים חלב ומוצרי חלב, טחינה משומשום מלא, שקדים, סרדינים עם עצמות, טופו ומוצרי סויה, כרוב וכרובית.
חשוב להקפיד על שתייה מספקת בכל תקופת ההיריון על מנת למנוע התייבשות ולהפחית את הסיכון לצירים מוקדמים. כמות המים הרצויה משתנה מאישה לאישה ומושפעת מרמת הפעילות הגופנית ומתנאי הסביבה. צבע שתן בהיר הוא מדד טוב לשתייה מספקת.
יש להקפיד על נטילת חומצה פולית במהלך שנות הפוריות ובעיקר בשלושת החודשים הקודמים לכניסה להיריון ובמהלך ההיריון על מנת להפחית את הסיכון למומים בתעלה העצבית של העובר.

 

מומלץ לצרוך תוסף ברזל מתום החודש השלישי להיריון ועד שישה שבועות לאחר הלידה. במהלך ההיריון האישה זקוקה לכמות ברזל גדולה מהרגיל, ומחסור בברזל עלול לגרום לאנמיה אצל האישה ולתופעות כגון עייפות, חולשה, כאבי ראש, קושי בנשימה והאצה בדופק הלב, ולפגוע במאגרי הברזל של העובר שאמורים לשמש אותו לאחר הלידה. בנוסף לנטילת תוסף הברזל מומלץ להקפיד על אכילת מזון עשיר בברזל מן החי (בשר בקר רזה, בשר הודו ובעיקר בשר הודו אדום) ומן הצומח (קטניות, קינואה, פירות מיובשים, טחינה, שקדים, אגוזים, גרעינים). חלב ומוצריו, קפה ותה מפריעים לספיגת הברזל ולכן רצוי לא לצרוך אותם יחד. ויטמין C מסייע בספיגה של תוסף הברזל וכן בספיגת ברזל ממקור צמחי, ולכן מומלץ ליטול את תוסף הברזל עם מזון עשיר בוויטמין C (כגון פירות הדר, עגבנייה, פלפל, קיווי, מלון).


יש להימנע מצריכת אלכוהול, העלול לגרום לנזקים בלתי הפיכים בעובר וביילוד.
בטיחות במזון. במהלך ההיריון יש חשש מוגבר לפגיעה באישה ההרה ובעובר על ידי הידבקות במחלות זיהומיות המועברות במזון. בשל כך יש להימנע מצריכת:
•    דגים שעלולים להכיל כספית (אינם נפוצים בישראל). רצוי לאכול דגי בריכות וטונה בהירה מקופסאות שימורים. מומלץ לגוון את סוגי הדגים בתפריט.
•    יש לאכול אך ורק סוגי בשר, עוף, דגים או ביצים שבושלו כראוי. יש להימנע מצריכת דגים מעושנים ומשומרים שלא עברו תהליך בישול בעת הכנתם, נקניקים ובשרים שנשמרים בקירור כגון פסטרמה, ביצים לא מבושלות כגון מוס, קרם וכדומה.
•    מומלץ להימנע מצריכה של מוצרי חלב ממקור לא ידוע או מוצרים שלא עברו פסטור. כדאי להימנע מגבינות כמו פטה, צפתית ובולגרית בשל ההשריה במים שעלולים להכיל חיידקים. את כל הגבינות הללו אפשר לצרוך לאחר בישול יסודי.
•    יש להקפיד על שטיפה יסודית של פירות וירקות במים זורמים ועל אחסון בתנאים נאותים. 
בתקופת ההיריון מומלץ לרכוש מזון טרי ולאכול אותו סמוך למועד הקנייה ולתאריך הייצור.

 

 

צום לנשים בהריון

כידוע גופנו זקוק לאנרגיה זמינה (המסופקת על ידי הזנת הגוף) ולמשק נוזלים תקין לצורך פעילותו התקינה והבריאה. לכן חשוב לספק לגופנו לפני הצום מאגרי אנרגיה (פחמימות) וכן נוזלים. 
בזמן הצום מקבל גופנו את צרכיו האנרגטיים ממאגרי הגלוקוז (המאוחסן בצורת גליקוגן) שבכבד ובשרירים ועל פי רוב מספקים אנרגיה עד ל-24 שעות. לקראת סוף הצום הגוף מתחיל לנצל את מאגרי השומן על ידי פירוק חומצות שומן שמספקות אנרגיה הכרחית לגופנו. בד בבד עם תהליך פירוק השומן נוצרים גופני קטו (קטונים) העלולים לעבור לעובר ולגרום לנזק.
נשים בהריון תקין יכולות לצום, אך רק לאחר שדאגו להכנה תזונתית מתאימה על ידי שתייה מרובה יום יומיים לפני הצום ואכילה של פחמימות ערב הצום. הצום לא צפוי לפגוע בהן או בעובריהן.

טיפים תזונתיים לפני הצום 
•    יום-יומיים לפני הצום רצוי להפחית את צריכת הקפאין, במיוחד אם אתן צורכות מוצרי קפאין רבים. 
•    ביום הקודם לצום מומלץ לצרוך פחמימות מורכבות ופשוטות כל 3 שעות: לחם, פסטה, פירות זאת ע"מ למלא את מאגרי הגליקוגן בגוף.
•    חשוב להרבות בשתיית מים, לפחות 2-3 ליטרים.

טיפים ליום הצום 
במהלך הצום מומלץ להישאר במנוחה ובחדר ממוזג במינימום פעילות גופנית. 
אם במשך יום הכיפורים את מרגישה רע וחווה בחילות, הקאות, סחרחורות וכדומה - מומלץ להפסיק את הצום, לשתות מים ולהיוועץ ברופא.

טיפים לסעודה מפסקת 
•    רצוי לשלב בתפריט פחמימות מורכבות המתעכלות לאט ותורמות להרגשת שובע ולנינוחות. העדיפו לחם מלא, פסטה מקמח מלא, בטטה ועוד.
•    מומלץ להוסיף לארוחה מזונות עשירים בחלבונים ובשומנים התורמים לתחושת שובע לאורך זמן. 
•    כדאי לוותר על מזונות מתובלים, חריפים ומלוחים, המעוררים צמא, וכן על מזון מטוגן.
•    רצוי להימנע מקטניות וכן מירקות ממשפחת המצליבים כמו ברוקולי, צנון וכרובית אשר גורמים לנפיחות ולגזים.
•    רצוי להימנע משתיית משקאות מוגזים העלולים לגרום לתחושת נפיחות.

טיפים להפסקת הצום
•    שברו את הצום עם שתייה של משקה בטמפרטורת החדר ואכלו משהו קל כמו פרוסת לחם עם כפית ריבה.
•    כשעה מאוחר יותר מומלץ לאכול ארוחה רגילה, למשל: לחם, גבינות, טונה, ביצה, סלט או מרק עוף וכו'.
•    חשוב לשתות במתינות אך לדאוג להחזיר את הנוזלים שאבדו לגוף.
•    חשוב לזכור: אין להשלים את כל הארוחות שלא נאכלו במהלך היום! הגוף אינו זקוק לכך כעת! ולהיפך, העמסה יתירה של מזון ובעיקר פחמימה עלולה להפריע לאיזון רמות הסוכר ולתחושה כללית רעה. 

בעיות רפואיות 
צום יכול להיות מסוכן לאנשים הסובלים ממחלה אקוטית או כרונית. לכן נשים הסובלות מבעיה רפואית (גם כזו שלא קשורה ישירות להיריון), נוטלות תרופות קבועות, נמצאות במעקב היריון בסיכון או בעלות היסטוריה של צירים מוקדמים צריכות להתייעץ עם רופא (ובמידת הצורך עם איש דת) לפני תחילת הצום 
 
נשים מניקות
על פי רוב צום אינו מסוכן לנשים מיניקות. חשוב להמשיך ולהניק את התינוק גם ביום הצום עצמו וזאת על מנת לא לפתח גודש העלול לגרום לזיהום. 
לנשים החוששות שביום הצום תפוקת החלב שלהן לא תספיק לצורכיו של התינוק יכולות:
•   לשאוב חלב ולאחסן אותו למקרה הצורך.
•   להאכיל את התינוק בתרכובת מזון לתינוקות כתוספת להנקה.