דלג לתפריט הראשי (מקש קיצור n) דלג לתוכן הדף (מקש קיצור s) דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2)


סדנאות התמיכה של המרכז הרב-תחומי לקרוהן וקוליטיס בילדים, שערי צדק
12 במרץ, 2012

לצפייה באלבום התמונות מהאירוע 
לצפייה בסרטון האירוע 
חוברת מתכונים 


כשחושבים על "מחלות מעי דלקתיות בילדים" הדבר האחרון שמדמיינים הוא סדנת בישול גורמה. אך זה בדיוק הפלא שהתרחש במסגרת סדנאות ההתמודדות עם המחלה במרכז הרב-תחומי לקרוהן וקוליטיס בילדים של שערי צדק בניהולו של פרופ' דן טרנר, הוגה ויוזם הסדנאות. 
הסדנאות נערכות פעם בשלושה שבועות בפורמט של קבוצות מקבילות להורים ולילדים בהנחיית פסיכולוגים מומחים. הסדנאות מאפשרות למשתתפים לרכוש תובנות חשובות ולהתחזק זה מזה דרך החוויה המשותפת. במפגש המיוחד שהפיקה (לשעבר) מזכירת היחידה, גב' קרן מתתיהו, התכנסו בשערי צדק למעלה מ-120 ילדים ובני נוער והוריהם מכל הארץ להתנסות חווייתית שהזכירה להם שביכולתם לחיות את החיים בטוב טעם חרף ההתמודדות עם מחלה כרונית. חדר האוכל של המרכז הרפואי שערי צדק הפך לערב אחד לאולפן ססגוני ורוחש של סדנת מאסטר-שף אינטראקטיבית הכוללת 25 עמדות בישול ובמה מרכזית.
ילדים החולים בקרוהן או קוליטיס מתמודדים עם תקופות קשות של כאבים, טיפולים, אשפוזים, ניתוחים וטיפול תרופתי אינטנסיבי. האוכל הוא עיסוק מהותי אצל חולים במחלות מעי דלקתיות ורובם נוטים לשנות את התזונה שלהם גם בתקופות של רגיעה. באמצעות ערב המאסטר-שף הוכיחו הילדים לעצמם שוב כי אין דבר שלא ניתן לעשות למרות המחלה. אפשר לאכול טעים וגם בריא. הייחוד של הסדנה היה בחיבור הרב-תחומי בין מומחים מובילים בבישול (השף עומר מילר, הסו-שף דניאל בן דוד, השף שחר דבח ומשתתפת תכנית המאסטר-שף ד"ר גילי הלפטק) לבין אנשי הרפואה המובילים בטיפול במחלות מעי דלקתיות בילדים (פרופ' דן טרנר והדיאטנית הקלינית גב' רונית דדוש). במקום לדבר על תזונה מותרת או אסורה במחלות מעי דלקתיות, הגדיר הצוות מספר מצבי מחלה שונים (כגון רגיעה מול מחלה פעילה, ומחלה של המעי הדק מול מחלה של המעי הגס) והתאים מתכונים לאניני טעם לכל אחד מהמצבים. זוהי מחשבה פורצת דרך בכל הנוגע להמלצות תזונה במחלות קרוהן וקוליטיס כיבית.
בקבלת הפנים שנערכה לכבוד המשתתפים בתחילת הערב התכבדו המשפחות במאכל ובמשקה וקיבלו ערכת שף אישית של כובע שף, סינר וחוברת מתכונים לחולי קרוהן וקוליטיס שהוכנה במיוחד לאירוע.

 

מאסטר שף - הילדים מבשלים


פרופ' דן טרנר ברך את המשתתפים בהרצאה שהוקדשה כולה למקום התזונה במחלות מעי דלקתיות בילדים, בדגש על שליטה על פעילות המחלה, גדילה ובריאות העצם. פרופ' טרנר עמד על כך שאין ספק כי לתזונה מקום חשוב בהתהוות המחלה ובטיפול בה, אך גם חשוב להקפיד שלא להגביל את הילדים במקום בו אין עדות טובה להשפעה מיטבית. זאת, כדי לא לפגוע לחינם באיכות חייהם וכדי לוודא שהילדים מקבלים את כל מרכיבי המזון החיוניים כל כך לגדילה. פרופ' טרנר סקר את המודל החדש מבית היוצר של המרכז לקרוהן וקוליטיס בילדים בשערי צדק שמבוטא בחוברת המתכונים שחולקה למשתתפים על תזונה לפי מצבי מחלה שונים, בהתבסס על עדויות מחקריות.
 

מאסטר שף - השף עומר מילר והילדים


ומי יכול להבין לליבם (ולקיבתם הרגישה...) של ילדים עם קרוהן וקוליטיס, ולרצונם לאכול בכיף כמו חבריהם, יותר מאשר שף שמתמודד בעצמו עם מחלת הקרוהן? כוכב הערב, השף עומר מילר (מערוץ 10), שיתף את המשפחות בחוויותיו האישיות כמי שלא נותן למחלה למנוע ממנו להגשים את שאיפותיו ולחיות נפלא. את חיבתו לתחום המזון פיתח בתקופת גיל ההתבגרות, בה שנים היה מוגבל לפורמולות מזון בלבד בגלל המחלה. "כל אחד הוא בראש ובראשונה הרופא של עצמו", הסביר עומר, "כל אחד מתנסה ובודק בניסוי וטעייה מה טוב לו וממה עליו להימנע". גם הסו-שף הירושלמי דניאל בן דוד חולה קרוהן. "הכול אפשרי, גם בתחום הזה" חיזק דניאל את המסר המשותף, תוך הצבת מודל מעורר השראה לילדים הכמהים לקבל חיזוקים לציפייה שחרף המחלה אפשר לחיות מצוין ולהגשים את כל החלומות.
 

מאסטר שף - פרופ' דן טרנר, השף עומר מילר והסו-שף דניאל בן-דוד


רגע לפני שהילדים התחלקו לקבוצות בישול בעמדות הרבות שהוכנו עבורם, הדגים השף עומר על הבמה המרכזית שלוש מנות אותן הכינו אחר כך הילדים: המבורגר עוף, קבב דג ופשטידות קישואים אישיות. בזמן שהילדים בישלו בהדרכת השפים ובעזרה אינטנסיבית של עובדי המטבח של שערי צדק, ישבו ההורים עם פרופ' דן טרנר ועם הדיאטנית רונית דדוש, לשיחה פתוחה על אמונות ועובדות בקרוהן וקוליטיס כיבית. השאלות הרבות שעלו מההורים הדגימו את הכמיהה לידע על הקשר בין התזונה למחלה. לבסוף, המשתתפים התכנסו לארוחת ערב חגיגית משותפת שהתבססה, כמובן, על התבשילים שכולם הכינו. הדובדבן שבקצפת היה סדנת קינוחים מולקולריים של השף שחר דבח שהכין ארטיקים על ידי שימוש בחנקן נוזלי, תוך 20 שניות!
אחת האימהות סיפרה בהתרגשות בסיום הסדנה "בני נפגש בפעם הראשונה עם חולי קרוהן כמותו, והעז לטעום אוכל שלא הסכים לאכול מזה למעלה מחצי שנה מאז ניתוח כריתת מעי. הוא קיבל פרופורציות, הכוונה וידע שיעזרו לו מאוד להתמודד עם המחלה בהמשך". "חוברת המתכונים הייחודית שחולקה היא רק טעימה ראשונה!" הבטיחו השף עומר מילר ופרופ' דן טרנר. ספר מתכונים מקיף ומיוחד לפי המודל של מצבי מחלה מתגבש בימים אלה. בטרם לכתם, נפרדו בני הנוער זה מזו תוך ידיעה שיפגשו בקרוב מאוד, במפגש ייחודי נוסף של המרכז לקרוהן וקוליטיס בילדים של שערי צדק בשיתוף העמותה הארצית למחלות מעי דלקתיות - טיול ג'יפים אתגרי במדבר יהודה!


הפקת ערב המאסטר-שף המיוחד לא הייתה מתאפשרת ללא סיועם הנדיב של אנשים רבים. אנחנו רוצים להודות בין השאר לאנשים הבאים:
במרכז הרפואי שערי צדק
אגף לוגיסטיקה -  מר גדי אילן, מר ירון מלכה ומר אלי צרפתי
צוות שירותי מזון ובראשם מר אפרים רודל
מר יעקב הקשר, מתנדב מסור
ד"ר גילי הלפטק
גב' אבי שחמון, אחות היחידה לגסטרו ילדים
גב' ליאנה בבצנקו, עוזרת אדמיניסטרטיבית ביחידה לגסטרו ילדים
חברינו האמיצים נותני החסות: קו-אופ ישראל, אבוט, מגה-פארם, מאפיית אנג'ל, דוד דגים - שוק מחנה יהודה ומכללת השף

מאסטר שף - נותני חסות

;