חלב ומוצריו לחולי קרוהן וקוליטיס כיבית, כן או לא?

חלב ומוצריו הם מקור חשוב לוויטמין D, ריבופלבין, פוספט וחלבון בתזונה היומית, וכדאי לנסות לא להימנע מהם במידת האפשר. נכון להיום אין שום עדות שצריכת חלב מחמירה את הדלקת וכי הימנעות ממוצרי חלב עוזרת בהשגת רגיעה. מוצרי חלב מספקים כ-75% מכמות הסידן היומית ומאפשרים ספיגה טובה. למרות שצריכת סידן וויטמין D חשובים בכל גיל, הדבר חשוב במיוחד בגיל הילדות כאשר העצם נבנית בהדרגה עד הגיעה למסת השיא שלה בסביבות גיל עשרים. מעבר לגיל זה צפיפות העצם הולכת ויורדת בהדרגה ושיא צפיפות העצם קובע את בריאות העצם בגיל הזקנה. יש לזכור שצפיפות העצם נפגעת במחלות מעי דלקתיות ביותר ממחצית מהחולים (בייחוד במחלת קרוהן) והימנעות ממוצרי חלב עלולה להחמיר אף יותר את התופעה.

אי סבילות ללקטוז (סוכר החלב) היא מצב בו רמת האנזים המפרק את הלקטוז בגוף נמוכה כך שסוכר החלב אינו נספג ומגיע למעי הגס (שימו לב- זו אינה תופעה אלרגית או רגישות, רק "אי סבילות"). שם, חיידקי המעי מפרקים אותו למים וגז שעלולים לגרור כאב בטן, גזים ושלשול. התופעה אינה בגדר "הכול או לא כלום". ישנו סף סבילות ללקטוז שמתחתיו אפשר לצרוך חלב ומוצריו. ייתכן שבמחלת קרוהן, שיעור הסובלים מאי סבילות ללקטוז גבוה יותר מבאוכלוסייה הכללית, בייחוד בזמן התקף.

לכן בזמן התקף של מחלת קרוהן של המעי הדק אפשר לנסות להמעיט בחלב ניגר (יש פחות לקטוז בגבינה צהובה ויוגורטים) ולראות אם יש תגובה. צריכת מאכלי חלב בתוך הארוחה משפרת את אי הסבילות ע"י האטה בריקון הקיבה ובזמן מעבר הלקטוז במעי. אין היגיון לנסות הגבלת לקטוז במחלה של המעי הגס או קוליטיס כיבית. אם יש הרגשה שמוצרי חלב גוררים תלונות גסטרו (כאב בטן, צואה רכה, גזים ותפיחות בטנית) גם בזמן רגיעה, רצוי לבדוק אי סבילות ללקטוז ע"י תבחין נשיפה פשוט. 

לסיכום- חלב ומוצריו חשובים לבריאות הכללית בכלל ובריאות העצם בפרט, בייחוד בחולי מחלות מעי דלקתיות ובילדים. אין להפסיק באופן גורף חלב ומוצריו גם במחלות מעי דלקתיות. במקרים בהם יש חשד לאי סבילות ללקטוז (בייחוד במחלת קרוהן המתבטאת במעי הדק), מומלץ לפנות לרופא מטפל לאבחון מתאים.